Auto Aanhangwagen. Om het examen te mogen afleggen moet de kandidaat over een voertuig categorie B beschikken en een aanhangwagen met een MTM van minstens 1.000 kg (waarvan minimum 800 kg feitelijke massa). Daarnaast moet de sleep (car + aanhangwagen) minstens nine meter lang zijn. De minimale breedte moet 1,6 meter zijn; de aanhangwagen moet minstens 1,5 meter hoog zijn. De aanhangwagen moet very wellminstens even breed zijn als het trekkend voertuig zodat het zicht naar achteren alleen mogelijk is through de achteruitkijkspiegels. Het voertuig moet op een horizontale weg minstens one hundred km/uur kunnen rijden. Auto Aanhangwagen

Wanneer je een voertuig van categorie B met een aanhangwagen met een MTM van meer dan 750 kg (ten hoogste 3500 kg) wil trekken en de MTM van de combinatie meer dan 4250 kg (max. 7000 kg) bedraagt heb je het rijbewijs BE nodig.

Voorwaarden

Om het examen te mogen afleggen moet de kandidaat over een voertuig categorie B beschikken en een aanhangwagen met een MTM van minstens 1.000 kg (waarvan minimum 800 kg feitelijke massa). Daarnaast moet de sleep (car + aanhangwagen) minstens nine meter lang zijn. De minimale breedte moet 1,6 meter zijn; de aanhangwagen moet minstens 1,5 meter hoog zijn. De aanhangwagen moet very wellminstens even breed zijn als het trekkend voertuig zodat het zicht naar achteren alleen mogelijk is through de achteruitkijkspiegels. Het voertuig moet op een horizontale weg minstens one hundred km/uur kunnen rijden.

Praktijk

Omdat je reeds in het bezit moet zijn van het rijbewijs B ben je vrijgesteld van theorie. Je moet enkel een praktijkopleiding volgen. Je kan deze opleiding volgen bij onze rijschool of through het systeem van vrije begeleiding. Wanneer je de opleiding via vrij begeleiding wil volgen moet je rekening houden met een aantal voorwaarden:

  • de begeleider moet minstens 24 jaar zijn;
  • de begeleider moet rijbewijs BE (of C1E/D1E) minstens zes jaar bezitten;
  • je voorlopig rijbewijs is minimum 1 maand oud;
  • je mag niet rijden in het weekend tussen 22 en 6 uur;
  • je mag maximaal één bijkomende passagier vervoeren;
  • je magazine geen goederen vervoeren;
  • je moet altijd een L-teken achteraan op het voertuig plaatsen
  • Het praktisch examen bestaat uit een reeks oefeningen op privaat terrein
  • gevolgd door een rit van 30 minuten op de openbare weg.